Lansering av Scanias nya lastbilsserie på Elmia i Jönköping

Det rådde fullständigt publiktryck när skynket föll för Scanias nästa lastbilsgeneration under bolagets premiärvisning på Elmia Lastbil, den 24 augusti 2016. För första gången på 21 år presenterade Scania en helt ny lastbil. En bil som är resultatet av tio års utvecklingsarbete och med projektkostnader på runt 20 miljarder kronor.

Mängder av mässbesökare och utställare var samlade för att se när duken föll och den nya lastbilen blev offentlig. Avtäckningen skedde i dubbla upplagor, en ute och en inne; båda var synkroniserade och skedde exakt samtidigt.

– Vi känner en stor stolthet att vi får vara här, att vi får vara i Sverige och att vi dagen efter världslanser- ingen kan visa att Sverige verkligen är hemma- marknaden för Scania. Det är jätteviktigt för oss, intygar företagets svenska kommunikationschef Peter Kaméus, som menar att lanseringen tar koncernen in i en ny tidsera.

– Det är en helt ny plattform. Även om det delvis ser ut som förut, vilket är en styrka eftersom det signalerar Scania, är allting ändrat . Går du in i bilen och tittar på förarplatsen är den flyttad lite till vänster och framåt, allt för att ge föraren bättre utrymme och känsla. Vi har också fått bättre kvalitet i inredningen.

– Det är också en förbättrad motor. Det är samma drivlina, men vi har märkt att bränsleförbrukningen i och med den nya aerodynamiken på hytten kan minska med så mycket som fem procent. Kanske ännu mer. Så det är mycket som är gjort. Jag tror att den nya 500:an blir en riktig favorit, säger Peter Kaméus.